Co dáme tomu malému človíčkovi k jídlu? Máme začít přikrmovat ve 4. měsíci, či 6. měsíci, můžeme dát maso a kdy s masem začít? Stále jsou nové výzkumy, co je pro naše děti nejlepší a mnohdy zapomínáme na to, že tím nejlepším nás obdařila sama příroda a to je KOJENÍ. Já jsem měla to štěstí, že mi to bylo dáno, protože jsem si to moc přála, neměla jsem tam žádné strachy, že to nepůjde, či že mi to zničí prsa, zkrátka jsem vnitřně cítila, že je to pro mé dítě to nejlepší a příroda mě obdarovala. S partnerem jsme byli nastaveni tak, že se nám život s dítětem nemění a vyrazili jsme už ve 4. měsíci do Toskánska. Jídlo jsem měla stále při sobě, v sobě a kvalitní. Ráda bych se s vámi podělila o to, co jsem dávala k jídlu mému dítěti já, co jsem radila i ostatním maminkám a co se osvědčilo. Podotýkám je to má zkušenost, můj úhel pohledu na výživu dětí. Důležité je, abyste vy samy byly v souladu s tím, čím krmíte vaše děti, protože určitě cítíte, co je pro vaše děti NEJ. Nezapomeňte na to, že později vašim dětem budete příkladem v jídelníčku vy samy.
Kojené děti
Upřednostňuji kojení před jakoukoliv jinou umělou výživou. Pokud to jenom jde, uvidíte, ucítíte, že je to nejkrásnější propojení mateřské lásky a citu s naším dítětem. Dítě, které je plně kojeno, s příkrmy není kam spěchat. Děťátko si z nás bere v mateřském mléce všechny vitamíny a minerály a vše co potřebuje, proto nezapomínejme na sebe a jezme výživově hodnotně také my. Začala jsem s prvním příkrmem (tzv. první lžičkou) kolem 6. měsíce. Začala jsem mrkví, petrželí, dýní, postupně jsem zařadila ostatní zeleninu, po měsíci přidala brokolici, květák, kapustu. Pár dní je pak dobré počkat, zda dítě všechno dobře snáší. Nejdříve začněte s jedním druhem zeleniny, každý druh zkoušejte pár dnů a posléze zařaďte další zeleninu. Pokud zeleninu dítě odmítá, přidejte trochu mateřského mléka, aby mu chuť nebyla úplně cizí. Od 7. měsíce můžeme začít povařovat ovoce, nejlépe z našeho pásma – jablka, hrušky. Povaříme s trochou vody a rozmačkáme vidličkou – nejlépe podáváme jako odpolední svačinku. Snažíme se v tomto období rozmačkávat vidličkou, aby si naše dítě zvykalo i na jinou konzistenci jídla, než na kaši do hladka.
Příklady kombinace zeleniny: pórek a mrkev, pórek a červená řepa, pórek a dýně a mrkev, pórek a batát a kořen petržele, cibule a zelí a kořen petržele, pórek a kapusta a mrkev, mrkev a cibule a dýně atd.
Od 8. měsíce, eventuálně od 9. měsíce začínáme s obilným jídlem ve formě – KAŠE. Důležitou zásadou je, že do jednoho roku by dítě nemělo jíst lepek. Obiloviny, kde lepek není - jsou RÝŽE, JÁHLY, KUKUŘICE.
Kaše to bylo naše. Už od pradávna se jedli obilné kaše, rýžové kaše, jáhlové a ovesné a lidé zkrátka měli v dospělosti silnější konstituci. Stačí si představit semínko, ze kterého vyroste celá rostlina – to je síly. Později vytlačilo obilí brambory a kaše se přestali dětem vařit. Směle do toho, ať posilujme tělíčka našeho děťátka už od malička!!!
Já jsem vařila jako první rýžovou kaši a zařadila jako večeři – jak na to: ½ hrnku rýže natural a 3 hrnky vody. Rýži opereme, vložíme do kastrůlku, přivedeme k varu, ztlumíme plamen, posbíráme pěnu a čekáme, až se voda vyvaří. Rýži přepasírujeme přes sítko. Stejně vaříme jáhlovou kaši na množství, akorát vaříme kratší dobu 30min. Kukuřičnou krupici opereme, zalijeme vodou a necháme přes noc namočenou (nejméně 6hod), ve stejné vodě přivedeme k varu, vaříme nejméně hodinu a čtvrt.
Kaše pak můžeme kombinovat jak na slano se zeleninovým pyré, či na sladko s ovocem (nejlépe povařená jablíčka, hruška, v létě s jahodami či jiným ovocem). Vy sami ucítíte, co vašemu děťátku chutná, neztrácejte trpělivost a zkoušejte, nemusí chutnat první den, ale může zachutnat den druhý, či později. S masem není kam spěchat, já jsem začala až kolem jednoho roku a nic se nestalo. Až na občasnou rýmu a kašel je má dcerka zdravé dítě.
Pravidla
Pravidlo je děti naučit na co nejpřirozenější a postupně všechny chutě. Je jasné, když se začne ovocem, hůř děti přesedlají na méně sladkou zeleninu. Pokud koupíte dítěti sladký puding, tak vám nebude chtít jíst kvalitní bílý jogurt. I když v makrobiotice se říká, že banán ochlazuje a není z našeho pásma, vždy je lepší sáhnout po banánu, než po výrobku, kde je cukr.
U nekojených dětí si netroufám radit, protože tam je na místě pediatr jako nejlepší rádce a maminka, která je spokojená, že jí děťátko prospívá a je krmeno, tak je se maminka spolu s pediatrem domluví.
Ke krmení dětí je nejdůležitější přistupovat s láskou, snažit se nespěchat, dát si péči s domácím vařením. Na cesty jsem také kupovala přesnídávky, ale vybírala jsem si co nejvíce v bio-kvalitě. Někdy se člověk nevyhne tomu, že zajde do obchodu a koupí pro děti jídlo ve skleničce. Není třeba se tím trápit. Zítra uvaříme doma! Má dcerka od malička není jedlíkem. Při studiu výživy jsem to řešila a můj učitel se mě zeptal: " Prospívá, roste, přibývá na váze, je veselá, má energii?" Odpověděla jsem ANO. Dostala jsem zpátky odpověď: "Tak to maminko neřešte" :-)!
Comments